Yen, dolar karşısında 32 yılın dibini gördü

DÖVİZ

Dolar/yen kuru 1990’dan bu yana ilk kez 150 seviyesini aştı.

Yende kan kaybı devam ediyor.

Dolar/yen kuru 150 seviyesini aşarak 1990 yılından bu yana en yüksek seviyeyi test etti.

Yende yaşanan gerileme Japonya’da yetkililerin gündeminde ilk sıralarda yer alıyordu.

Japonya’da yetkililer yenin dolar karşısındaki keskin değer kaybı hakkında uyarılarını tekrarlarken, Maliye Bakanı Shunichi Suzuki döviz kurunu daha sık şekilde ve “dikkatlice” takip ettiğini söylemişti.

Japonya, yenin dolar karşısında geçen ay keskin şekilde değer kaybederek 145 seviyesini aşmasıyla birlikte uzun süreden sonra ilk defa yene müdahale etmişti. Bu müdahaleye rağmen dolar yen karşısında değer kazanmaya devam etmişti.

Maliye Bakanlığı’nda gazetecilere konuşan Suzuki, hükümetin var olan politikaları doğrultusunda yenin hareketlerine Döviz piyasasında “uygun şekilde karşılık vereceğini” ifade etti.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda da döviz piyasasında istikrarın “son derece önemli olduğu” yönünde çağrısını yinelerken, yendeki değer kaybını keskin ve tek taraflı olarak tanımladı.

Kuroda, “Yenin bu şekilde değer kaybetmesi, şirketlerin faaliyetlerini planlamasını zorlaştırıyor ve ekonomik görünümde belirsizlik oluşturuyor. Bu ekonomimiz için olumsuz ve istenmeyen bir durum” dedi.

Japonya Merkez Başkanı Haruhiko Kuroda yakında sona erecek görev sonrası için politika seçeneklerini bağlamak gibi bir niyetinin olmadığını belirtti. Kuroda daha önce kura müdahalenin yerinde olduğunu ve parasal genişlemenin ekonomiyi desteklediğini söyledi.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda, ilkbaharda sonra erecek görev süresi sonrası için politika seçeneklerini kısıtlamaya çalışmak gibi bir niyetinin kesinlikle olmadığını söyledi.

Parlamentoda soruları yanıtlayan BOJ Başkanı, politikayı görev süresinin biteceği süre ötesinde bağlamaya çalışmanın hiçbir mantığı olmadığını söyledi. Para politikalarının döviz kurlarını hedeflemediğini belirten Kuroda, hükümetin piyasalara son müdahalesinin son derece yerinde olduğunu kaydetti.

Para politikasının başındaki isim Japonya ekonomisi için belirsizliklerin son derece yüksek olduğunu ve parasal genişlemenin ekonomiyi desteklediğini vurguladı. Bununla birlikte son toplantıda yapılan görüşmelerin ardından parasal genişlemeyi sürdürme kararı alındı.

Japonya’nın 10 yıllık tahvil getirisi Fed’in daha fazla büyük faiz artışı yapacağına dair beklentilerle 0,5 baz puan yüzde 0,255’e ulaşarak Merkez Bankası’nın hedef aralığının üst limitini aşmıştı. BOJ’nin üst limitinin aşılmasıyla bankanın tahvil alımına teşvik edebileceği değerlendiriliyor.

BOJ son dönemde üst sınırı korumak için her gün sınırsız sabit faizli tahvil alım operasyonu gerçekleştirmişti. 10 yıllık tahvil getirilerinin üst sınırın üzerinde kalması durumunda bunun merkez bankasının getiri eğrisi kontrol politikasını değiştirmek zorunda bırakabileceği belirtiliyor.

Eylül ayında yenin değer kaybını durdurmak için müdahale eden Japonya, keskin hareketlere karşı adımlarını kararlılıkla sürdüreceğini belirtti.

Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, Pazartesi günü yenin 32 yılın yeni dip seviyesine inmesinin ardından hükümetin, spekülasyonlara dayanan sert kur hareketlerine uygun ve kararlı adımlarla yanıt vereceğini belirterek bir piyasa müdahalesi daha gerçekleştirilmesi ihtimalini masada tuttu.

Geçen ay Japonya, ABD’nin agresif faiz artırımları ile Japonya Merkez Bankası’nın aşırı gevşek para politikası arasındaki uçurum nedeniyle yende görülen sert değer kaybını durdurmak için döviz piyasasına müdahale etmişti.

Dolar/yen kuru Pazartesi günü, seans kapanışına yakın Ağustos 1990’dan bu yana ilk kez 149,10 seviyesine tırmanarak geçen ay kur müdahalesi yapılan seviyenin de üstüne çıkmıştı.

Suzuki “Piyasa hareketlerini büyük bir endişeyle izliyoruz. Keskin hareketlere karşı kararlı davranacağız. Kararlı bir hamle olarak döviz piyasasına müdahale de etmiştik” dedi.

Suzuki yendeki değer kaybının ekonomiyi kötü etkilediğini ilk kez, dolar/yen kuru Nisan ayında 126 seviyesini gördüğünde belirtmişti. O zamandan beri keskin düşen yen, bu yılın başından beri yaklaşık yüzde 20 değer kaybetti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir