Üst üste 5 aydır düşüş! Küresel gıda fiyatları endeksinde gerileme sürüyor

02.09.2022 11:17 Son Güncelleme:

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Gıda Fiyat Endeksi, Temmuz ayına göre yüzde 1,9 düşerek Ağustos ayında 138,0 puan ortalamasına geldi. Endeks, geçen ay 140,9 seviyesindeydi.

FAO Tahıl Fiyat Endeksi, bir önceki aya göre yüzde 1,4 azaldı; bu düşüş, Kuzey Amerika ve Rusya’daki üretim beklentilerinin artmasının yanı sıra Karadeniz limanlarından ihracatın yeniden başlamasını yansıtan uluslararası buğday fiyatlarındaki yüzde 5,1’lik düşüşün yol açtığı bir düşüş oldu. Pirinç fiyatları ay boyunca ortalama olarak sabit kalırken, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki sıcak ve kuru yetiştirme koşullarına bağlı olarak daha dünya mısır fiyatları düşük arpa ve Amerika Birleşik Devletleri ile dengelendiğinden, iri taneli kotasyonlar yüzde 0,2 marjinal bir şekilde arttı.

Balıkta sezon başladı, fiyatlar düştü: İşte pazarda son durum

FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi Temmuz ayına göre yüzde 3,3 azalarak 2021 Ağustos’unun biraz altında bir seviyeye ulaştı. Dünya soya yağı fiyatları, olumsuz hava koşullarının ABD’deki üretim üzerindeki etkisine ilişkin endişeler nedeniyle ılımlı bir şekilde yükseldi, ancak kazanç, daha düşük ihracat vergileri ve Ukrayna limanlarından ayçiçek yağı sevkiyatlarının kademeli olarak yeniden başlaması nedeniyle Endonezya’dan artan hurma yağı mevcudiyetini yansıtan düşük hurma, ayçiçeği ve kolza tohumu yağları ile dengelendi.

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi Ağustos ayında yüzde 2,0 düşerken, Ağustos 2021 değerinin yüzde 23,5 üzerinde kaldı. Dünya peynir fiyatları art arda onuncu ayda artarken, süt fiyatları Batı Avrupa ve ABD’de üretim daha düşük olmasına rağmen Yeni Zelanda’dan artan arz beklentileriyle geriledi.

FAO Et Fiyat Endeksi Temmuz ayına göre yüzde 1,5 düştü, ancak bir yıl önceki değerinin yüzde 8,2 üzerinde kaldı. Uluslararası kümes hayvanı eti fiyatları, artan küresel ihracat olanakları nedeniyle Ağustos ayında düşerken, dünya sığır eti fiyatları, önde gelen bazı ihracatçı ülkelerdeki zayıf iç talep nedeniyle geriledi. Domuz eti fiyatları yükseldi.

FAO Şeker Fiyat Endeksi, esas olarak Hindistan’daki yüksek ihracat tavanları ve Brezilya’daki düşük etanol fiyatları nedeniyle yüzde 2,1 azalarak Temmuz 2021’den bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Endeks, yaygın olarak ticareti yapılan gıda ürünlerinden oluşan bir sepetin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişiklikleri takip ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir