‘Üç yılda 5 milyonun üzerinde kullanıcı korumalı alışveriş yaptı’
İyzico CEO’su Orkun Saitoğlu, sektör olarak e-ticarette önemli bir misyonları olduğunu ve ödemelerin gerçekleşmesini sağladıklarını söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Sefer Yüksel’in sunduğu Finansal Teknoloji programına konuk olan Saitoğlu, 2023 yılında e-ticaret pazarının 1 trilyon liralık bir pazar haline gelmesini öngördüklerini belirtti. E-ticarette büyük oyuncuların yanı sıra küçük oyuncuların da hizmetlerini son kullanıcılara ulaştırmasının kritik olduğunu ifade eden Saitoğlu, “Burada ödeme çok önemli. Çünkü hem ticaretin tamamlanması hem de bir güven faktörü devreye giriyor. 2015 yıllarına dönersek burada işletmeler için ciddi sorunlar vardı. Bizler bu sorunları çözdük. Bugün geldiğimiz noktada iyzico olarak gönül rahatlığı ile 90 bin üye iş yerine gönül rahatlığı ile hizmet veriyoruz. Bu işletmelerin yüzde 99’u KOBİ. Global markalara da hizmet veriyoruz ama bu KOBİ’lerin bugün dijital ekonomide var olmasında, yaptıkları ödemelerde aktif rol almaktan mutluyuz” diye konuştu.
Üç yıl önce, internetteki alışverişin önündeki en büyük engellerden biri olan güven eksikliğini gidermek için korumalı alışverişi hayata geçirdiklerini belirten Saitoğlu, bugün 5 milyonun üzerinde kullanıcının korumalı alışveriş aracılığıyla internetten güvenli alışveriş yaptığını kaydetti.
‘Yılı 60 milyar TL hacimle tamamlayacağız’
İyzico’nun ilk 9 aylık performansını da değerlendiren Saitoğlu, iyzico’nun kurulduğu yıldan bu yana yıllık ortalama yüzde 286 büyüdüğünü, şu anda da hala yüzde 100’ün üzerinde büyümeleri devam ettirdiklerini söyledi. 2022 yılında 60 milyar TL hacme ulaşmayı hedeflediklerini kaydeden Saitoğlu, “Önümüzdeki üç yılda da bu şekilde büyümeye devam etmeyi hedefliyoruz. 2023 yılında hedefimiz hacmimizi 100 milyar TL’nin üzerine çıkarmak” dedi.
‘Finansal hizmetlerimizi zenginleştirmek istiyoruz’
Ekibi büyütmeye devam ettiklerini belirten Saitoğlu, önümüzdeki dönemde üye işyerlerine ve tüketicilere ödeme alalında sunduklarını hizmetlerin biraz ötesine gidip finansal hizmetleri zenginleştirmek istediklerini belirtti. Ödemenin ötesinde finansmana erişimi kolaylaştırmak istediklerini vurgulayan Saitoğlu, “Ama aynı zamanda da pandemi sonrası değişen dünyada çoklu kanal satışlarının daha kritik hale geldiği ticarette üye işyerlerimizi sadece dijitalde değil oldukları bütün mecralarda destekleyebilecek, onların işlerini büyütebilmesini sağlayacak yeni finansal çözümleri de üreteceğiz. Bu sayede de son üç yılda olduğu gibi önümüzdeki üç yılda yine gelirimizi 10 kat büyütme hedefimizi gerçekleştireceğiz. Hedefimiz Türkiye’nin en büyük 5 finansal kuruluşundan biri olmak” dedi.