Teknosa’nın 2024’de e-ticaretteki ciro hedefi 5,5 milyar TL

HANDE BERKTAN

Bloomberg HT’de Gündem Teknoloji programına konuk olan Teknosa Genel Müdürü Sitare Sezgin, dijital kanal yatırımlarına ilişkin olarak, “Pandemide e-ticaret çok hızlı büyüdü. Pandemi etkisi azalmasına rağmen büyüme kalıcı olarak devam ediyor. Dijital kanallarımıza pazaryeri iş modelimizi ekledik. Pazaryeri iş modelimiz başlayalı 5 ay oldu. Dijitalleşme yolculuğumuzun önemli kilometre taşlarından biri. Bu 5 aylık sürede ürün çeşitliliğimiz 15 kat artarak 100 binin üzerine çıktı.” açıklamasını yaptı.

“2024 e-ticaretteki ciro hedefimiz 5,5 milyar TL”

Sezgin, e-ticaret tarafındaki ciro hedefleri hakkında, “Teknoloji odaklı pazaryeri olduğumuzdan uzun dönemli hedeflerimiz var. 2021’de e-ticarette 1,1 milyar TL ciroya ulaşmıştık. Uzun dönemde pazaryerindeki 2024 sonu hedefimiz bunu 5 katına çıkarmak. Ortalama sepet büyüklüğümüz 4 bin TL civarında. Ortalama sepet büyüklüğümüzü 1,2 yıl içinde 2 katına çıkarmayı hedefliyoruz. Ayrıca, yeni 1 milyon online müşteri kazanma hedefimiz var.” dedi.

“Teknosa olarak pazarın üzerinde büyümeyi devam ettiriyoruz”

Teknosa’nın 2. çeyrekte pazarın üzerinde büyüme yakaladığını söyleyen Sezgin sözlerine şöyle devam etti:

“Elektronik ürünlerde talep globalde de arttı. Türkiye’de tüketici elektroniği pazarı 2021 yılında 113 milyar TL’ye ulaşarak 10 yılın rekorunu kırdı. Bu yılın ilk 3 ayında ise yüzde 66’lık büyüme var. 2. çeyrek sektör sonuçları henüz çıkmadı ancak bu büyümenin artarak devam ettiğini görüyoruz. Artan kur ve fiyat etkisi olsa da reel büyümeyi sağladık. Teknosa olarak 2021 ve 2022’de pazarın üstünde büyümeyi yakaladık. İlk çeyrekte pazar yüzde 66 büyürken biz yüzde 95 büyüme sağladık ve 2,8 milyar TL ciroya ulaştık. 2. çeyrekte hedefler doğrultusunda büyümemiz devam etti. Bugün 67 ilde 200 satış noktasına sahibiz. Yeni mağaza konseptimizi hayata geçirdik. Çok daha dijital, erişilebilir müşteri deneyimi odaklı bir mağaza konsepti. Bu yılsonuna kadar 6 mağazamızı daha bu konsepte çevireceğiz.”

“Tayvan, küresel çip tedarikinin yüzde 50’sini sağlıyor”

Tayvan ile Çin arasındaki gerilim kaynaklı oluşabilecek küresel çip tedarik sıkıntısının teknoloji perakendeciliğine etkisini değerlendiren Sezgin, “Elektronik cihaz ve otomotiv üretiminde çip olmazsa olmaz parçalardan bir tanesi. Pandemi döneminde teknoloji ürünlerine artan talep ve globalde çip krizi başlamıştı. Aslında bu sorunun çözüm noktasında çip üreten ülkeler yeni teşvikler alarak ve çip üretimine yatırımlara başlayarak bu krizi bertaraf etmeye başlamıştı. Tayvan dünya üretiminde yüzde 50 paya sahip, dolayısıyla burada olabilecek üretimde yavaşlama ya da duraklama elektronik ürün tedarikinde zorluklara neden olabilir.

Diğer taraftan, ABD Senatosu’nda çip üretim teşviki kararı alındı. Türkiye teknoloji perakendecileri olarak bu gelişmeleri yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir