Tedarikçilerinin performansı Tesla’yı geride bıraktı

KÜRESEL PİYASALAR

Elektrikli arabaların bataryalarının üretimi için gerekli metalleri ve kimyasalları sağlayan şirketlerin hisse performansı Tesla’nın performansını geride bıraktı.

Elektrikli arabaların üretiminde kullanılan batarya hammaddelerini ve kimyasallarını üreten şirketler ABD Borsalarında Tesla’nın yıllık performansını geride bıraktı.

Lithium tedarikçisi Pilbara Minerals, sene başından bu yana neredeyse yüzde 210 civarında yükselirken Güney Kore Merkezli katot aktif malzeme üreticileri Ecopro ve L&F yıl başından bu yana yüzde 200 yükseldi. Tesla’nın hisseleri ise sene başından bu yana yüzde 31 yükseliş kaydetti.

Bu iki şirket, 69 diğer işletmeyi de içerisinde bulunduran Bloomberg Elektrikli Araba Toplam Getiri Endeksi’nin taşıyıcıları oldu.

Pilbara’nın CEO’su Ken Brinsden ise şirketlerin performansıyla ilgiili, “Elektrikli araba üretimi için gereken ham maddeler sınırlı ve marjlar çok hızlı yükseldi” dedi.

Şirketlerin batarya üretim kapasitesilerinin hammadde tedarik zincirlerinin kurulmasından daha hızlı artması bakır tel gibi belirli malzemelerin bulunamamasına neden oluyor. Talebin çok güçlü olmasından dolayı da madenciler ve kimyasal madde üreticileri fiyatları yükseltme ve kârlarını artırma imkanı buluyor

L&f, 2025 yılına kadar katot üretimini 40 bin tondan 200 bin tona çıkarmayı hedefliyor.

Fransa’da dört nükleer reaktörün kapanmasıyla Almanya ve Fransa’da elektrik fiyatları yeni zirveleri gördü. Almanya’da elektrik fiyatı megavatsaat başına 336 euroya ulaşırken Fransa’da 540 euroyu gördü.

Avrupa gösterge elektrik fiyatı olan Almanya 1 ay vadeli elektrik fiyatı, Fransa’nın güvenlik önlemleri nedeniyle dört nükleer reaktörü kapatmaya hazırlanmasıyla yüzde 10 civarında yükseliş kaydederek megavatsaat başına 355 euroya kadar tırmandı. Fransa’da elektrik fiyatları ise megavatsaat başına bir günde 393 eurodan 540 euroya tırmandı.

Fransa’nın elektrik dağıtım şirketi Electricite de France, bu hafta Chooz’daki iki nükleer reaktörünü kapatmaya hazırlanırken Civaux’daki iki reaktörünün de kapalı kalma süresini bahar aylarına kadar uzattı. Kapatılan reaktörler Fransa’daki nükleer elektrik üretim kapasitesinin yüzde 10’unu oluşturuyor.

Bloomberg’in modeline göre sadece Fransa’nın elektriklik talebi gelecek hafta yüzde 7 artarak 80 gigavata çıkabilir. Fransa aynı zamanda sınırında bulunan ülkeler için ana elektrik tedarikçisi konumunda. Bu da Almanya, İspanya, İtalya ve İngiltere gibi ülkeler için de daha yüksek elektrik fiyatları anlamına geliyor.

Avrupa’da doğalgaz fiyatları da düşen sıcaklıklar, artan talep ve jeopolitik gerginliklerle beraber rekor seviyelerde bulunuyor. Hollanda’da vadeli doğalgaz kontratları megavatsaat başına 131,5 euro seviyesinde işlem görüyor.

Evergrande’nin Çinli alacaklıları ödenmeyen 13 milyar dolarlık borç için şirkete dava açtı.

Financial Times’ın haberine göre, Evergrande’nin Çinli alacaklıları ödenmeyen 13 milyar dolarlık borç için şirkete dava açtı. Evergrande’ye karşı açılan davaları incelemekle görevli mahkemeye 24 Ağustos’tan 9 Aralık’a kadar 367 dosya geldi.

FT’nin gizli bir Evergrande yöneticisine dayandırdığı bilgiye göre ise şirket sınırlı kaynaklarıyla bu kadar fazla alacaklıya ödeme yapabilecek durumda değil.

Çin Merkez Bankası (PBOC) Başkanı Yi Gang, Hong Kong’daki bir seminere video mesajı yoluyla yaptığı açıklamada, “Kreditörler ve hissedarların hak ve çıkarlarına, yasal öncelikleri göz önünde bulundurularak tümüyle saygı gösterilecektir” demişti.

Yi, Evergrande sorununun bir piyasa olayı olduğunu ve piyasa odaklı bir yolla çözülmesi gerektiğini söylemişti.

Yi, China Evergrande Group’un geçen hafta yükümlülüklerini yerine getiremeyebileceği yolunda bir açıklama yaptığını, bunun Hong Kong’da endişeleri artırabileceğini, ancak Hong Kong’un finansal faaliyetler için etkili bir sistem kurduğunu ve bu gibi sorunları çözmek için iyi tanımlanmış yasal bir çerçeveye sahip olduğunu sözlerine eklemişti.

Intel Corp., Malezya’da yeni çip paketleme tesisleri için 7,1 milyar dolar harcayacak.

Şirket bu önemli yatırım ile küresel ayak izini genişletmeyi ve 2023 yılına kadar sürmesini beklediği küresel çip darlığı sorununu aşmayı amaçlıyor.

Intel CEO’su Pat Gelsinger Perşembe günü basın mensuplarına yaptığı açıklamada, şirketin Malezya’da kapasitesini artırmak için 30 milyar ringgitin üzerinde para ayırdığını, bu paranın bir kısmının üretime 2024 yılında başlaması beklenen yeni bir paketleme tesisi için kullanılacağını kaydetti.

Bu proje, yarı iletkenlerin test ve montajı alanında küresel bir merkez haline gelen Malezya’da önemli bir adımı işaret ediyor. ABD’li çip üreticisi, ülkenin kuzeybatısında bir ada eyaleti olan Penang’daki kapasitesini artırarak, Asya’da otomobilden elektroniğe, çeşitli sektörlere hizmet verecek genişleyen bir kompleks oluşturmak istiyor.

Bu yatırım, Gelsinger’in kısmen teknoloji yükseltmede görülen aksaklıklardan kaynaklanan piyasa payı kayıpları ve müşteri kaçışlarını durdurmaya yönelik adımları ile birlikte, küresel genişlemenin bir parçasını oluşturuyor. Gelsinger, ABD’nin en büyük çip üreticisinin başına, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. gibi Asyalı devlerden sektör liderliğini geri almak amacıyla Şubat ayında getirildi. Intel CEO’su, Perşembe günkü açıklamasında, şirketin gelecek yıl ABD ve Avrupa’da genişlemelerinin çerçevesini çizeceğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir