PwC: Türkiye’deki CEO’lar makro ekonomik dalgalanmayı tehdit olarak görüyor

PwC’nin 25. Küresel CEO Araştırması 2021 yılı araştırma sonuçları yayınlandı. Araştırmada yer alan sonuçlara göre dünya genelindeki CEO’ların yüzde 77’si küresel büyümenin önümüzdeki yıl içinde artacağını söyledi.

Bloomberg HT’de yayınlanan Üst Düzey programında konuk olan PwC Türkiye Kıdemli Ortağı Cenk Ulu öne çıkan araştırma sonuçlarını paylaştı.

Ulu, “Bu araştırmaya dünyadan 4500 CEO katılıyor, Türkiye’de araştırmaya katılan CEO sayısı geçen yıldan bu yıla 70’ten 88’e çıktı. Araştırmada “12 ay içinde küresel büyüme artacak mı?” sorusuna katılımcılar yüzde 70 oranında evet dedi, aynı soruya Türk CEO’lar yüzde 80 oranında evet dedi. Yani Türkiye’de küresel büyümeye dair iyimserlik daha yüksek” dedi.

“Türk CEO’lar makro ekonomik dalgalanmayı tehdit olarak görüyor”

Ulu, “Araştırmada CEO’lar tarafından en çok öne çıkan tehdit siber saldırı oldu, artan siber saldırılar kısa dönem üretim ve satışları etkilemeye başladı. Türk CEO’lar ise tehdit olarak ilk sıraya makro ekonomik dalgalanmaları koydu. Sonraki tehdit ise İklim değişikliği oldu” diye ekledi.

Büyüme ve yatırımlar alanında Amerika’nın 3 yıldır birinci sırada yerini koruduğunu söyleyen Ulu, “Çin biraz daha aşağı gidiyor, Hindistan aşağı gidiyor, Almanya ve İngiltere ise yukarı gidiyor. Bunun sebeplerine baktığımızda; Amerika’nın büyümesi var ve para güvenli taraflara daha çok yatırım yapmaya başlıyor ve böylece gelişmekte olan ülke risklerini daha az alıyor. Uzakdoğu’daki tedarik zincirindeki sıkıntılar da buralara yönlenmeyi hızlandırıyor” belirtirken şunları ekledi:

Genel olarak baktığımızda yabancı ve Türk CEO’lara göre yatırım yapmak için en uygun yerler; yüzde 40,8 ile Amerika, Çin, Almanya ve İngiltere oldu. Türkiye’de ise bundan farklı olarak yatırımın en çok arttığı yerler; Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Azerbaycan eklendi. İngiltere ile yapılan serbest ticaret anlaşması da Türkiye’yi daha cazip hale getirdi.

Büyümeye en çok inanan sektörler sırasıyla; Özel Sermaye Fonları oldu. Özellikle dünyadaki bol likiditeyi iyi kullandıkları için çok iyimserler. İkinci olarak teknoloji, üçüncü olarak da ilaç sektörü oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir