Moody’s: Dolarizasyonun fazla olduğu bankalar Fed riskiyle karşı karşıya

KÜRESEL PİYASALAR

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Latin Amerika ve gelişmekte olan Avrupa ülkelerindeki bankaların gelişmekte olan ülkeler arasında dolarizasyon etkilerine en yoğun maruz kalacak bankalar olacaklarına dikkat çekti.

Rapora göre ABD’de faizlerin artması durumunda bankalar yerel para biriminin değer kaybı ve müşterilerin mevduatlarını azaltmaları gibi risklerle karşı karşıya kalabilir.

Moody’s, dün yayımladığı raporda ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faizleri artırmasının büyük ihtimalle gelişmekte olan piyasalara sermaye akışını yavaşlatarak bu ülkelerin para birimlerinin ve ekonomik büyümelerinin zayıflamasına yol açağını ve muhtemelen dolarizasyonun fazla olduğu bankalarda kredi risklerini tetikleyeceğini belirtti.

Moody’s analistleri “Bilançolarında büyük miktarda yabancı para kredileri ve mevduatları olan bankalar yerel para birimlerinde sert değer kaybı durumunda sorunlu kredilerde artış yaşanması, kârlılık ve likiditelerinde baskı oluşması ihtimaliyle karşı karşıyalar” diye belirtti.

Türkiye’deki Döviz mevduatlarında yükseliş bekleniyor

Raporda yer alan tahminlere göre yüksek enflasyonla ve kurdaki değer kaybıyla mücadele eden Türkiye’de de döviz mevduatın toplam mevduata oranının 2022 sonuna kadar yüzde 65’e yükselmesi bekleniyor. Türkiye’de döviz mevduatı 2020’nin sonunda yüzde 47, geçen yıl yüzde 63 seviyesindeydi.

Avrupa’da, Türkiye, Azerbaycan ve Belarus en fazla dolarizasyonun olduğu üç ülke konumunda.

Moody’s, “Kur riskine karşı koruma altında olmayan yabancı para kredilerinin ödenmesi gittikçe zorlaşıyor ve mevduat sahipleri fonlarını çekmeye eğimli hale geliyor. Merkez bankalarının, bankaların dolar zararlarını kapatmak için yeterli rezervlerinin olmaması durumunda kriz döneminde yüksek dolarizasyon aynı zamanda finansal istikrara karşı tehdit oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

Bank of America Corp. stratejistlerine göre hisse senedi piyasalarının, önceki yıllarda olduğu gibi Fed sıkılaştırma sürecini sorunsuz atlatacağını düşünen iyimserler önemli bir ayrıntıyı kaçırıyor.

Bankanın Savita Subramanian liderliğindeki stratejistleri, ABD hisse senetlerinin daha önceki Fed faiz artırımları sonrası pozitif getiriler kaydetmesine karşın, bu kez sıkılaştırma döngüsünün “piyasanın aşırı değerli” olduğu bir döneme denk geldiği uyarısında buludu.

Stratejistlerin konuya ilişkin notunda, “S&P 500, 1999-2000’deki sıkılaştırma döngüsü dışında, tüm ilk faiz artırımları öncesi seviyelerinin üzerinde” denildi. Kurum bununla birlikte endekslerde sert bir satış dalgası beklemiyor. Stratejistler S&P 500 endeksinin yılı, mevcut seviyelerden yüzde 2’lik bir yükselişe işaret edecek şekilde, 4.600 seviyesinde tamamlamasını bekliyor.

Notta, “Süper güvercin politikasından daha şahin politikaya geçiş, likiditede zirve noktada olduğumuzun altını çiziyor” değerlendirmesine yer verildi. BofA’nın stratejistlerine göre, değerlemeler, algı, makroekonomik temeller ve teknik faktörler dahil olmak üzere çok sayıda negatif sinyal, hisse senetleri için zayıf bir yıla işaret ediyor.

Notta, “Ayrıca, Fed hiçbir şey yapmazsa hisse senetlerine yönelik risklerin daha büyük olacağına inanıyoruz. Bu durumda yüksek enflasyon muhtemelen S&P 500 çarpanlarını baskılayacak ve karları azaltacaktır” ifadelerine yer verildi.

Altın fiyatları, artan jeopolitik riskler sonrasında yatırımcıların güvenli liman talebinin artmasıyla yeniden yükselişe geçti. Gram altın ise dolar kuru ve küresel altın fiyatlarındaki yükselişten destek buldu.

Altın fiyatları, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerilimin jeopolitik riskleri artırması ve güvenli limana olan talebin artmasıyla toparladı. Gram altın ise küresel altın fiyatları ve dolar/TL’deki yükselişle 800 TL sınırında.

Fransa Başkanı Emmanuel Macron ve mevkidaşı Vladimir Putin pazar günü gerçekleştirdikleri görüşmede önemli bir ilerleme kaydedemedi. ABD Başkanı Joe Biden ise Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi halinde Kuzey Akım 2 Boru Hattı ile ilgili sürecin daha fazla devam etmeyeceğini belirti.

Piyasalar ise Fed’in baharda art arda iki faiz artırımı gerçekleştirmesini fiyatlamaya başladı. Bloomberg’in opsiyon kontratlarının fiyatlamasından yaptığı hesaplamalara göre, traderlar Mart ve Mayıs ayında25 baz puanlık faiz artırımına kesin gözüyle bakarken Mart ayında yüzde 40 ihtimalle 50 baz puanlık bir artırım olacağını düşünüyor.

Ons altın fiyatı

Ons altın, geçen haftaya 1.791 dolar seviyesinde başladıktan sonra iniş çıkışlara rağmen haftayı 1.808 dolar seviyesinde kapatmıştı. Yeni haftaya da hafif bir yükselişle başlayan değerli metal, salı günü kazançlarını artırarak 1.821 dolar civarında bulunuyor.

Gram altın fiyatı

Gram altın, geçen hafta 766 TL’ye kadar geriledikten sonra kademeli bir yükselişle 792 TL’ye kadar tırmanmıştı. Geçen haftayı 788 TL civarında kapatan gram altın, küresel altın fiyatları ve dolar kurundaki yükselişle 797 TL seviyesinde bulunuyor.

Abu Dhabi İslam Bankası, Türkiye’ye de yatırımı değerlendirdiklerini fakat Mısır’ın umut vadeden bir pazar olarak bankanın yatırım listesinde kesin olarak yer aldığını söyledi.

Abu Dhabi İslam Bankası CEO’su Muhammed Abdül Bary Bloomberg’e verdiği bir röportajda Türkiye’den ziyade Mısır’ın gelecek sunan bir pazar olduğunu söyledi.

Türkiye’nin de değerlendirileceğini fakat bankanın planladığı yatırım listesinde üst sıralarda yer almadığını belirten Abdül Bary, “Mısır’da bir şubemiz var ve bize göre Mısır iyi büyüyen ve umut vadeden bir pazar. Mısır kesinlikle bankanın yatırım seçenekleri arasında yer alıyor” diye ekledi.

Bankanın yatırım yapmayı planladığı alanlar arasında dijital varlıkların da bulunduğunu belirten Abdül Bary, 2022’de Fed’den 5 adet faiz artırımı beklediklerini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir