Küresel resesyon riski analizleri artıyor

Dallas Fed tarafından yapılan bir çalışmaya göre Rusya’nın ihraç ettiği petrolün piyasalardan çekilmesiyle, dünya ekonomisi bu yıl resesyona girebilir.

Dallas Fed ekonomistleri Lutz Kilian ve Michael Plante imzasıyla yayımlanan makalede, “Rusya’nın enerji ihracatının büyük kısmı 2022’nin geri kalanında piyasadan çekilirse, küresel bir ekonomik durgunluk kaçınılmaz görünüyor. Bu yavaşlama 1991’dekinden daha uzun sürebilir” denildi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ekonomistlerinin ise daha iyimser olduğu görüldü. Fon, bazı ekonomilerde “olası resesyon riski” olmasına rağmen, küresel ekonominin, öngörülen %4,4’ten daha az da olsa büyüyeceğini düşünüyor.

Icahn Enterprises kurucusu ve ünlü yatırımcı Carl Icahn ise CNBC’ye verdiği röportajda, resesyon olabileceğine inandığını ve son yıllarda yatırımlarını hedge ettiğini söyledi. Enflasyonun ekonomi için büyük bir tehdit olduğunu söyleyen Icahn, Ukrayna-Rusya savaşının belirsizliği daha da artırdığını Fed’in yumuşak bir iniş sağlayıp sağlayamayacağından emin olmadığını belirtti.

Yellen ABD’de resesyon beklemiyor

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısı nedeniyle enflasyonun bu yıl “rahatsız edici” düzeyde yüksek kalmasının beklendiğini ifade etmişti.

Yellen, “Benzin fiyatlarında çok anlamlı bir artış gördük ve tahminime göre gelecek ay Putin’in Ukrayna’ya karşı savaşının ABD enflasyonu üzerindeki etkisinin daha fazla kanıtını göreceğiz” ifadesini kullandı.

Enflasyonun çözülmesi gereken bir sorun olduğunu belirten Yellen, ancak ABD’de resesyon beklemediğini kaydetti.

Yellen, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) enflasyonu kontrol altına alma ve ABD ekonomisi için “yumuşak bir iniş” sağlama kabiliyetine güvendiğini aktardı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir