Küresel piyasalarda sert dalgalanmalar

PİYASALAR

Haftanın ilk işlem gününde ABD endekslerinde yaşanan dalgalanmalar küresel düzeyde fiyatlamaları etkileyen temel unsur oldu. Yeni işlem gününde de risk iştahının düşük olduğu görüldü.

Bu sabah Asya hisse senedi endeksleri, Wall Street’teki satışları takip ederek düşüyor.

Japon Nikkei endeksi yüzde 2’nin üzerine gerilerken, Hong Kong Hang Seng ve Çin CSI 300 de ekside. Avustralya’da S&P/ASX 200 endeksinde kayıplar yüzde 3’ü aştı.

Pazartesi günü ABD’de gerçekleştirilen ve Şubat 2020’den bu yana en yüksek talebi çeken iki yıllık tahvil ihalesinin ardından aynı vadeli devlet tahvilinin getirisi 3 baz puan düşüşle yüzde 0,9710’dan kapandı. Bir ara yüzde 1,7830’a kadar çıkan ABD 10 yıllık tahvil getirisi de kapanışta yüzde 1,77 seviyesindeydi. İki vadede de tahvil getirileri bu sabah hafif yükseldi.

Bloomberg Dolar Endeksi Pazartesi günü yüzde 0,32 yükselişle 1.175,4 seviyesinden kapandıktan sonra bu sabah kazanımlarını yatay bir seyirle koruyor. Pazartesi günü bir ara 33 bin seviyesinin altını test eden Bitcoin, bu sabah 36 binin üzerinde. Haftanın ilk işlem günü yaklaşık yüzde 2 düşüş kaydeden petrol fiyatları bu sabah biraz toparlanıyor.

  • ALTINDA KÜRESEL RİSKLER FİYATLANIYOR

Wall Street’te sert dalgalanma

ABD hisse senedi endeksleri Pazartesi günü gün içinde yaşanan yüksek hacimli, sert satışların ardından pozitif bölgede kapanış yapmayı başardı. Düşüşlerde, Fed’in para politikasını sıkılaştırmaya başlayacak olması, ABD’nin Ukrayna’daki gelişmeler nedeniyle Rusya ile ilişkilerinin iyice gerilebileceğine dair endişeler etkili oldu. Bir ara son iki yılın en yüksek seviyesi ile yüzde 4 günlük düşüş kaydeden S&P 500 endeksi yüzde 0,28 yükselişle günü kapatırken, yüzde 5’e varan bir günlük kayıp yaşayan Nasdaq 100 endeksi de kapanışta yüzde 0,5 artıdaydı. S&P 500 endeksinde beklenen oynaklığa ilişkin önemli bir gösterge olan VIX endeksi dün bir ara yüzde 35’e yakın yükselişle Ekim 2020’den bu yana en yüksek seviyesi olan 38,94 seviyesine kadar çıktıktan sonra, yaklaşık yüzde 4 yükselişle 29,90 seviyesinden kapandı.

Yeni günün ilk işlemlerinde vadeli endekslerde devam eden sert düşüşler, satış dalgasının sona ermiş olmayabileceğine işaret ediyor. JPMorgan Chase & Co. Stratejisti Peng Cheng tarafından derlenen verilere göre, pazartesi günkü panik satış dalgasında bireysel yatırımcıların öğlen saatlerinde kadar — büyük bölümü de ilk işlem saatinde olmak üzere — 1,36 milyar dolarlık hisse satışı yapması etkili bir faktör oldu. Bu arada Borsalarda yaşanan satış dalgasının ardından yatırımcıların Fed faiz artırımlarına yönelik beklentilerinde değişiklik olmadı. Şimdilik swap piyasalarında Fed’in, ilki 25 baz puan ile mart ayında olmak üzere, 2022’nin tamamında yaklaşık 100 baz puan faiz artıracağı fiyatlanıyor.

Altın, yatırımcıların jeopolitik gerginlikler ve Fed’e odaklanmasıyla yükselirken güvenli limana olan taleple dünyadaki en büyük altına dayalı Borsa yatırım fonu olan SPDR’ye net para girişi geçen hafta cuma günü zirveye ulaştı.

Altın fiyatları küresel piyasalarda risk iştahının azalması ve yatırımcıların Fed toplantısına odaklanmasından destek bularak yükseldi. Gram altın ise küresel altın fiyatlarındaki yükselişe rağmen 800 TL sınırındaki seyrini sürdürüyor.

Küresel risk iştahının azalması ve jeopolitik endişelerin artmasıyla piyasalar düşerken, güvenli liman altın bu endişelerden destek buldu. Ukrayna üzerinden ABD ile Rusya arasındaki gerginliğin artmasıyla Rus Borsası pazartesi gününü yüzde 5 düşüşle kapatırken Avrupa piyasaları da günü kayıpla kapattı.

Dünyadaki en büyük altına dayalı Borsa yatırım fonu olan SPDR’ye net para girişi geçen hafta cuma günü listelendiğinden bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Yatırımcılar SPDR Altın Fonu’na cuma günü 1,63 milyar dolar değerinde para yatırdı.

SPDR fonuna olan girişler yatırımcıların uzu dönemli altın yatırımlarının bir göstergesi olarak görülüyor. Değerli metal altının kayıpla kapattığı 2021 yılında SPDR fonundan ciddi derecede çıkış yaşanmıştı.

Fed’in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) salı ve çarşamba günü toplanarak Ocak ayı için faiz kararını açıklayacak. Bloomberg anketine katılan ekonomistler Fed’in bu toplantıda Mart ayındaki faiz artırımının sinyalini vermesini beklediklerini belirtti.

Goldman Sachs ise Fed’in politika faizini Wall Street’in beklediğinden daha agresif bir şekilde artırma riski olduğunu söyledi. Goldman Sachs Baş Ekonomisti Jan Hatzius, haftasonu müşterileriyle paylaştığı bir notta Mart, Haziran, Eylül ve Aralık’ta olmak üzere 4 adet faiz artırımı beklediklerini söyledi.

Ons altın fiyatı

Ons altın, geçen haftayı yüzde 1’e yakın yükselişle kapatarak son 6 haftanın 5’ini kazançla geçirmiş oldu. Haftaya yatay bir seyir başlayan ons altın, küresel piyasalardaki risk iştahının azalmasından destek bularak 1.842 dolara tırmandı.

Gram altın fiyatı

Gram altın, geçen hafta küresel altın fiyatlarındaki yüksek seyre rağmen Dolar/TL ’deki dalgalanmadan etkilenmişti. Yeni haftaya da dolar kurundaki yükselişi takip ederek başlayan gram altın, salı günü 797 TL seviyesinde bulunuyor.

Bitcoin, küresel risk iştahının azalmasıyla pazartesi günü 33 bin doların altına geriledikten sonra piyasaların genelinde yaşanan toparlanmadan destek bularak 36 bin doların üzerini gördü.

Bitcoin haftaya Nasdaq ve küresel piyasaların genelinde yaşanan sert düşüşle başladıktan sonra Nasdaq’ın günü hafif pozitife dönerek kapatmasıyla 36 bin doların üzerine tırmandı.

Küresel risk iştahının azalması ve jeopolitik endişelerin artmasıyla piyasalar düşerken, Nasdaq ile korelasyonu son aylarda giderek yükselen Bitcoin de kayıplardan etkilendi. Pazartesi günü 33 bin doların altına gerileyen Bitcoin, piyasalardaki rüzgarın tersine dönmesiyle beraber akşam saatlerinde hızlı bir yükseliş kaydetti.

Bitcoin’in Nasdaq ile olan korelasyonunun yükselmesi de kripto paranın geleneksel piyasalardaki hareketlerden giderek daha fazla etkilendiği anlamına geliyor. Böylece Ukrayna üzerinden ABD ile Rusya arasındaki gerginliğin artması küresel risk iştahını baskılarken Bitcoin fiyatlarını da aşağı yönlü etkilemiş oldu.

Oanda piyasa analistlerinden Edward Moya, Bitcoin için dönüm noktasının geldiğini belirterek, “Eğer Wall Street’te panik satışları yeniden başlarsa Bitcoin için 30 bin dolar seviyesi destek sağlamayabilir” dedi.

Diğer bir Oanda piyasa analisti Craig Erlam ise 30 bin dolardaki desteğin kırılmasının psikolojik destek olan 40 bin doların kırılmasıyla karşılaştırılamayacağını söyledi. “30 bin dolar 2021 boyunca dayanan önemli bir destek seviyesi” diyen Erlam, bu seviyenin aşılması halinde görünümün kötüleşebileceğini vurguladı.

Almanya’da sanayiciler, Kovid-19’un Omikron varyantının Çin’de yayılması durumunda Alman şirketler için ciddi olumsuz sonuçları olabileceğini ve fiyat artışlarını tetikleyebileceğini belirtti.

Alman Sanayi Federasyonu (BDI), küresel ekonomiye ilişkin “2022 Küresel Büyüme Görünümü 1: Korona Döngüsündeki Dünya Ekonomisi” başlıklı raporunu açıkladı.

Raporda, 2022’de küresel ekonominin yüzde 4 ve küresel ticaretin yüzde 5 büyümesinin beklendiği kaydedildi.

Omikron varyantının Çin’de daha hızlı yayılması durumunda küresel tedarik zincirlerinde darboğazlar yaşanabileceği belirtilen raporda, bunun da Alman sanayisinin belirli sektörlerinde bir resesyonu tetikleyebileceğine işaret edildi.

Çin’de 4 Şubat’ta başlayacak 2022 Pekin Kış Olimpiyat Oyunları nedeniyle yeni Kovid-19 kısıtlamaları beklendiği aktarılan raporda, bu kısıtlamaların tedarik zincirinde hem üreticiler hem de ihracatçılar için yeni zorluklar oluşturabileceği vurgulandı.

“Darboğazlara muhtemelen daha yüksek fiyatlar eşlik edecek ve bu da enflasyonu etkilemeye devam edecek. Çin’de salgının gelişimi bu nedenle sektörün toparlanma süreci için risk oluşturuyor” ifadelerine yer verilen raporda, şirketlerden farklı senaryolara hazırlıklı olmaları ve uygun önlemler almaları istendi.

“Jeopolitik çatışmalar, şirketlerin yatırım faaliyetlerini azaltma tehdidinde bulunuyor”

BDI Başkanı Joachim Lang, konuya ilişkin değerlendirmesinde, küresel ekonomide risklerin devam ettiğini belirterek, özellikle gelişmekte olan ülkelerde salgına karşı mücadelenin eksik kaldığını ve bunun kalıcı küresel ekonomik toparlanma için riskler oluşturduğunu vurguladı.

Bu yıl Kovid-19 salgınında aksaklıkların ve aşağı yönlü risklerin ciddiye alınmasını istediğini ifade eden Lang, Omikron ve olası diğer varyantlarla salgının bu yıl da tedarik zincirlerini etkileyebileceğini kaydetti.

Omikron varyantının, Çin’deki fabrikaların ve liman gibi altyapı tesislerinin geçici olarak kapanmasına yol açmasının muhtemel olduğunu belirten Lang, “Jeopolitik çatışmalar, rahatsız edici ve dünya genelinde şirketlerin yatırım faaliyetlerini azaltma tehdidinde bulunuyor.” ifadesini kullandı.

Lang, Avrupa ve ABD’de enflasyon dinamiklerinin artmaya devam ettiğini aktararak, enflasyondan kaynaklanan risklerle ilgili tartışmaların özellikle Almanya’da önem kazanarak arttığını vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir