Küresel piyasalarda Çin ve tahvil fiyatlamaları

Yeni haftanın ilk gününde yatırımcılar küresel çapta gerçekleşen devlet tahvil getirilerindeki yükselişin ve Çin’deki para politikası gevşemesinin etkilerini tartarken Asya Pasifik Borsaları karışık bir görünüm sergiliyor. Japonya’da Nikkei 225, Çin’de ise CSI 300 yüzde 0,9 yükselirken Hong Kong Hang Seng düşüş kaydediyor.

Tahvil piyasasında Avustralya ve Yeni Zelanda getirileri, cuma günü ABD’de 10 yıllık getirilerde yaşanan sekiz baz puanlık yükselişi takip ediyor. Avustralya 10 yıllık getirisi yedi baz puan yükselişle yüzde 1,92’ye çıktı.

Bugün ABD’de hisse ve tahvil piyasaları Martin Luther King günü sebebiyle kapalı.

ABD hisse vadelileri düşüş yaşarken Avrupa vadelileri artıda.

Çin’de faiz indirimi kararı

Çin Merkez Bankası büyümede ivme kaybının gölgesinde neredeyse iki yılın ilk faiz indirimini gerçekleştirdi. Banka, büyüme verisinin gelmesinden kısa bir süre önce 1 yıllık kredi faizini ve yedi günlük ters repo faizini 10’ar baz puan düşürdü.

Faiz kararı sonrası açıklanan veriye göre ise Çin ekonomisi 2021’in son çeyreğinde yüzde 4 büyüyerek yüzde 3,3’lük medyan tahminin üstünde büyüme kaydetti. Ancak son çeyrek büyümesi önceki üç çeyreğin gerisinde kaldı.

İnşaat sektöründe dev firmaların darboğaza girdiği ülkede sıfır Kovid politikası ile omikron varyantına karşı alınan sert tedbirlerin tüketim harcamalarını kısıtlaması da büyüme temposunun yavaşlamasında etkili oldu. Çin’de perakende satışlar aralıkta yıllık yüzde 1,7 yıllık artış ile yüzde 3,9’luk kasım ayı artışının gerisinde kaldı. Sanayi üretimi ise aralıkta yıllık yüzde 4,3 büyüme kaydederken 2021 genelinde yüzde 9,6 arttı.

NatWest Group Plc. Çin Ekonomisti Liu Peiqian sabit yatırımlar üzerinde gayrimenkul sektörünün etkisinin çarpıcı olduğunu belirtti. Liu Peiqian’ın hesaplamasına göre kasımda yüzde 4,9 düşen gayrimenkul yatırımları aralıkta yüzde 13,9 ile sert düştü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir