KDV indirimi için yoğun denetim geliyor

HABERLER

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Pazartesi günü itibariyle gıdada KDV indirimiyle ilgili denetimlerini yoğunlaştıracaklarını belirtti.

Temel gıda ürünlerinde KDV oranı yüzde 8’den yüzde 1’e indirilirken, Ticaret Bakanlığı indirimin fiyatlara yansıması için denetimlerini sıkılaştırma kararı aldı.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Gıda ürünlerinde KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesi düzenlemesinin amacına ulaşması için gerekli tedbirleri ivedilikle alıyoruz. 81 ilimizdeki Ticaret Müdürlüklerimize talimatımızı verdik. Pazartesi günü itibariyle denetimlerimizi daha da yoğunlaştıracağız. Yapacağımız denetimler neticesinde KDV indirimini fiyatlara yansıtmayan ve haksız fiyat artışlarıyla vatandaşlarımızı mağdur eden marketlere en ağır yaptırımları uygulayacağımızdan kamuoyunun hiçbir şüphesi olmasın.” ifadelerini kullandı.

14 Şubat’ta KDV indirimi yürürlüğe giriyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı temel gıda maddelerinde uygulanacak katma değer vergisi (KDV) indirimi oranı belirlendi.

Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, bakliyat, su, çay, şeker, sıvı ve katı yağlar, kırmızı-beyaz et, balık, süt, yoğurt, peynir, zeytin, yumurta, sebze-meyve, konserveler, turşu, salça, bisküvi, makarna, kuruyemiş, bebek mamaları gibi temel gıda ürünlerinde KDV yüzde 1’e düştü.

Karar, 14 Şubat Pazartesi yürürlüğe girecek.

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, temel gıda maddelerinde KDV indirimi kararına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “İndirim, esnafı da vatandaşı da kısmen rahatlatacaktır. Maliyetler artmaya devam etmezse bu KDV indirimi, fiyat artışlarında zirveden dönüşün başlangıcı olabilir” ifadelerini kullandı.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, temel gıda maddelerinde KDV’nin yüzde 1’e indirilmesine ilişkin kararı olumlu bulduklarını belirterek, “Temel gıdada fiyatların düşmesini bekliyoruz. İşletmeler KDV indirimini fiyatlara yansıtmalı.” ifadelerini kullandı.

Palandöken, yazılı açıklamasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “KDV Sistemini Sadeleştirme Programı’mız kapsamında temel gıda ürünlerinde yüzde 8 olan KDV’yi yüzde 1’e indiriyoruz.” açıklamasına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Esnafın uzun süredir temel gıdada KDV indirimi beklediğini belirten Palandöken, “KDV indirimini çok olumlu buluyoruz. İndirimin fiyatlara yansımasını, temel gıdada fiyatların düşmesini bekliyoruz. İşletmeler KDV indirimini fiyatlara yansıtmalı. Pazartesi gününden itibaren KDV indiriminin fiyatlara yansıtılıp yansıtılmadığı çok iyi denetlenmeli. İndirim, esnafı da vatandaşı da kısmen rahatlatacaktır. Maliyetler artmaya devam etmezse bu KDV indirimi, fiyat artışlarında zirveden dönüşün başlangıcı olabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

KDV indirimiyle Hazinede bir gelir kaybı beklemediklerini ifade eden Palandöken, tersine vergi gelirlerinde artış olacağını savundu.

Palandöken, toptan ve perakende satışlardaki KDV oranının eşitlenmesiyle esnafın üzerindeki vergi yükü düşeceği için kayıt dışılığın da azalacağını vurgulayarak şunları kaydetti:

“Kayıt dışı ekonominin azalmasıyla Hazinenin gelirleri daha da artacaktır ancak sadece temel gıdada değil, tüm gıda ürünlerinde KDV oranının aynı olması gerekir. Gıda ürünlerinde KDV oranı aynı olursa hem KDV uygulaması kolaylaşır hem de kayıt dışılık büyük ölçüde ortadan kalkar. Zorunlu tüketim ürünlerinden vatandaşların en çok talep ettiği temizlik ve gazlı içecek ürünlerinde de aynı şekilde KDV yüzde 1’e düşürülürse enflasyon daha erken geriler.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir