JP Morgan, Goldman Sachs ve Morgan Stanley Türkiye’nin haziran enflasyonunu yorumladı
Morgan Stanley raporunda, dezenflasyon sürecine iyi bir başlangıç yapıldığını belirterek, çekirdek enflasyondaki düşüşe dikkat çekti. Aylık enflasyon oranının yüzde 1,6 olarak gerçekleştiği ve bu oranın son 13 ayın en düşük seviyesi olduğu vurgulandı. Yıl sonu enflasyonu için tahminlerini yüzde 42,4 olarak belirleyen Morgan Stanley, Merkez Bankası’nın sıkı para politikasını sürdüreceğini öngörüyor.
Raporda, yıllık enflasyonun yüzde 71,6’ya düşerek beklenenden daha fazla gerilediği ifade edildi. Ancak, hizmet enflasyonu ve vergi artışlarının enflasyon konusunda risk teşkil ettiği belirtildi. Morgan Stanley, dolar/TL kurunun son 3 ayda yüzde 2 bandında seyrettiğine dikkat çekti.
Goldman Sachs raporunda da enflasyonun beklenenden daha hızlı düştüğü ifade edildi. Çekirdek enflasyonun döviz kurlarıyla yakından ilişkili olduğuna vurgu yapılarak, TL/USD paritesindeki sakinliğin düşük çekirdek enflasyonda etkili olduğu belirtildi. Goldman Sachs, hizmet enflasyonunun halen yüksek olduğunu, ancak önümüzdeki aylarda bu alanda da düşüş beklediklerini ifade etti. Piyasa algısı nedeniyle hizmet sektöründeki yapışkan enflasyon beklentisinin hızla değişeceği öne sürüldü. Ayrıca, asgari ücrette değişiklik yapılmayacağı ve yılın ilk yarısındaki büyüme rakamlarının beklenenden iyi olduğu vurgulandı. İkinci yarıda ise talebin yavaşlamaya başladığı belirtildi ve bu yavaşlamanın etkisiyle manşet enflasyonun 2024 için yüzde 36’ya kadar gerileyebileceği tahmin edildi.
JP Morgan raporunda ise Haziran ayında enflasyon oranlarının beklenenden daha fazla düştüğü belirtildi. Manşet enflasyonun Mayıs ayında yıllık yüzde 75,5’ten Haziran ayında yıllık yüzde 71,6’ya gerilediği ve bu düşüşte temel mal fiyatlarındaki yavaşlamanın önemli bir rol oynadığı ifade edildi. Çekirdek mal enflasyonunun Haziran ayında aylık yüzde 0,1 artarak yıllık yüzde 50,6’ya düştüğü, hizmetler enflasyonunun ise yıllık yüzde 95,3’e gerilediği belirtildi. Gıda fiyatlarının da aylık yüzde 1,8 artış göstererek yıllık gıda enflasyonunun yüzde 68,1’e gerilediği aktarıldı.
JP Morgan, elektrik fiyatlarının yüzde 38 oranında artırılmasının ve otomatik tüketim vergilerinin yükseltilmesinin enflasyon üzerindeki yukarı yönlü baskıları artırdığını vurguladı. Ancak, yıl sonunda manşet enflasyonun yüzde 42,5’e düşmesinin beklendiğini belirtti. 2025 yılı sonu için ise enflasyon tahminini yüzde 25 olarak belirledi. Raporda, Merkez Bankası’nın sıkı para politikasını sürdürmesi gerektiği, maliye politikasında da sıkılaştırma adımlarının devam etmesi gerektiği, aksi takdirde enflasyonun kontrol altına alınmasının zorlaşacağı vurgulandı.