IMF Başekonomisti Gourinchas: Baz senaryomuzda ABD’de resesyon yok

IMF Başekonomisti Pierre-Olivier Gourinchas, Bloomberg’in sorularını yanıtladı.

Avrupa gaz fiyatlarının geldiği seviyeyi çok önemli bir aşağı yönlü risk olarak değerlendiren Gourinchas “Tahminimiz Euro Bölgesi’ndeki büyümenin 2023’te yüzde 1,2’ye yavaşlayacağı yönünde. Buna karşın, Rus gazının Avrupa’ya akışının tamamen kesilmesi durumunda, aşağı yönlü revizyon yüzde 0,8 daha artabilir ve toplamda yüzde ikiye çıkabilir” dedi.

Gourincas “Alternatif senaryoda birkaç olası mantıklı aşağı yönlü riskten bahsettik. Bunlardan bir tanesi de Rus gazının Avrupa’ya tamamen akışının kesilmesi. Bu olası; ama tabii ki baz senaryomuz kadar olası değil. Umuyoruz ki yine bir şekilde gaz Euro Bölgesi’ne akar. Umudumuz bu.” dedi.

Gourinchas “Farklı simülasyonlarda tabii ki her şeyi değerlendirdik. Mesela etkili bir şekilde gaz kaynakları paylaşılırsa ne olur diye baktık. Bu elbette etkinin bir kısmını hafifletebilir. Yine farklı ülkelerden LNG arzı olması, farklı enerji kaynaklarına sahip olmak gibi politikalar, tabii ki Avrupa ekonomilerine yardımcı olacaktır.” diye konuştu.

“Baz senaryomuzda ABD’de resesyon görmüyoruz”

ABD resesyona ne kadar yakın sorusuna Gourinchas “ Baz senaryomuzda ABD’de ne 2022’de ne de 2023’te bir resesyon görmüyoruz; ama çok büyük bir yavaşlama olacaktır. 2022’deki yüzde 2,3’lük büyüme 2023’de yüzde 1’e yavaşlayacaktır. Dördüncü çeyrekten dördüncü çeyreğe bakın, 2023’te büyüme 0,6’ya yavaşlıyor. Bu gerçekten çok düşük bir sayı ve gördüğümüz şey de aslında çok dar bir patika. Ufak bir şok ya da aşağı yönlü bir risk tabii ki burada bir resesyon yaratmaya yetecektir.” cevabını verdi.

Gourinchas “ABD’de şöyle bir durum var. İş piyasası gerçekten çok sıkı, işsizlik pandemi öncesindeki oranlarla yüzde 3,6 seviyelerinde gerçekleşiyor. İnsanlar gerçekten güçlü bir şekilde işe alınıyor. İş piyasası çok canlı; fakat altını çizdiğimiz bazı etkenler etkili olmaya başlayacak. Enflasyon, satın alma gücünü eritiyor, Tüketici Güveni biraz daha azalıyor ve merkez bankaları da para politikasını sıkılaştırıyor. 2023 yılında işsizlik biraz daha artabilir.

Biz şunu söylüyoruz enflasyon olduğu yerde isterse ABD’de isterse Avrupa da veya dünyanın diğer kısımlarında olsun, alım gücünü eritiyor, belirsizlik yaratıyor ve önümüzdeki dönemlerde güçlü ekonomik büyüme için kötü bir şey. Merkez bankaları enflasyonu aşağı çekmeye çalışıyorlar ve enflasyon kontrol altına kadar bu şekilde devam etmeliler” dedi.

Enflasyonu aşağı çekmenin doğru bir odak noktası olup olmadığına dair soruya dair değerlendirmesinde Gourinchas“ Evet öyle. Ekonomik aktivite etkilenecek; ama büyüme için ya da makroekonomik istikrar için gelecekte daha iyi bir ortam oluşacak. Şunu unutmamamız gerekiyor. Son 40 yıla baktığımız zaman düşük enflasyon, fiyat istikrarı, makroekonomik koşullar için gerçekten çok önemli bir unsur oldu. Yine yüksek enflasyon dönemine girmiyor olmamızı garanti etmek çok çok önemli” yorumunda bulundu.

Gourinchas, sıkılaşmanın gelişen piyasaları olan etkisi hakkında ise şu yorumda bulundu:

“Hali hazırda çok fazla sıkılaşma var. Sermaye çıkışları olduğunu, doların değer kazandığını görüyoruz. Şu anda bu, düzenli bir şekilde oldu. Bu tabii ki çok iyi bir haber; ama finansal piyasalarda daha fazla sermaye yer değiştirebilir ve bu bizi endişelendiriyor. Şu anda çok güçlü bir sıkılaşma var. Bu konuda gerçekten gözü açık davranmamız gerekiyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir