Dünyadan deprem yardımları hız kesmiyor
Türkiye Kahramanmaraş merkezli depremlerde arama-kurtarma ve afetzedelere yardım konusunda dünyanın birçok ülkesinin desteğini de yanında gördü.
Yunanistan, Ermenistan, İsrail, Almanya, ABD gibi ülkelerden gelen arama-kurtarma ekipleri birçok yaşamın kurtulmasını sağladı. Dünyanın birçok ülkesindeki STK’lar da Türkiye’deki afetzedelere yardım konusunda örgütlendi.
İşte depremin 6. gününde dünyadan gelen yardımlarda ortaya çıkan tablo
Bangladeşliler, depremzedelere yardım için seferber oldu
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’nın (TİKA) Bangladeş’in başkenti Dakka’daki ofisinde depremzedeler için yardım malzemeleri toplanıyor.
Binlerce Bangladeşli, depremlerden etkilenenlerle dayanışma göstermek için buraya tonlarca malzeme getirdi.
Ofise, içinde ağırlıkla kışlık kıyafet olan yardım paketleri geldi.
İtalya’dan deprem felaketine yönelik Türk Kızılay’ın faaliyetlerine mali destek
İtalya Dışişleri Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli iki depremin yol açtığı “asrın felaketi” nedeniyle Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu’na (IFRC) Türk Kızılay’ın acil durum faaliyetlerini desteklemek için mali yardım yaptığını duyurdu.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “6 Şubat’ta Türkiye ve Suriye’yi vuran binlerce kişinin ölümüne ve yaralanmasına, altyapı ve binaların hasar görmesine ve yıkılmasına yol açan şiddetli depremin sonuçlarına bir yanıt olarak, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani’nin teklifiyle Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu’na (IFRC) toplamda 1 milyon 750 bin euro değerinde katkıda bulundu.” ifadeleri kullanıldı.
Kırgızistan’da yardım seferberliği
Kırgızistan, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenenler için toplanan insani yardımın ilk kısmını gönderdi. Türkiye’nin Bişkek Büyükelçiliği de toplama merkezlerine getirilen yaklaşık 6 ton yardımı, Türk Hava Yolları ve Pegasus aracılığıyla gönderdi.
Yardımların çoğu kışlık giysi, battaniye, yastık, uyku tulumu, bebek bezi, hijyen malzemeleri ve gıdadan oluştu.
BAE’den Türkiye’ye yardım köprüsü
Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) ulusal hava yolu şirketi Emirates, Türkiye ve Suriye’deki depremzedelere acil yardım malzemesi ulaştırmak için Dubai’den İstanbul’a hava köprüsü kurdu.
BAE haber ajansı WAM’da yer alan haberde, Emirates’in, Dubai’deki insani yardım merkezi Uluslararası İnsani Şehir (IHC) ile işbirliği içinde kurduğu hava köprüsü ile Dubai’den İstanbul’a acil insani yardım malzemeleri, tıbbi malzeme ve ekipman taşınacağı belirtildi.
Bahreyn Türkiye’ye 35 kişilik arama kurtarma ekibi gönderdi
Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife’nin talimatıyla Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelerde arama kurtarma çalışması yapmak üzere 35 kişilik ekip gönderildi.
Katar ve ABD, deprem bölgelerine yönelik uluslararası yardımların koordinesini görüştü
Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelere yardım ve kurtarma operasyonları için uluslararası çabaları koordine etmenin yollarını ele aldı.
Katar haber ajansı QNA’da yer alan habere göre, resmi ziyareti kapsamında ABD’de olan Katar Dışişleri Bakanı Al Sani ile ABD’li mevkidaşı Blinken Washington’da bir toplantı düzenledi.
Çin’de depremzedeler için yardım toplandı
Çin merkezli lojistik şirketi Guangzhou Logistics’in başlattığı kampanya ile Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenenlere ulaştırılmak üzere yardım toplandı. Ülke genelinden çok sayıda vatandaşın ve şirketin bağışlarıyla toplanan yardım Türkiye’ye gönderilmek üzere Guangzhou kentindeki büyük bir depoda düzenlendi.
Endonezya’nın Türkiye’ye gönderdiği arama kurtarma ekibi yola çıktı
Endonezya, merkez üstü Kahramanmaraş olan ve 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere gönderdiği Hava Kuvvetleri personeli ile Ulusal Arama Kurtarma Ajansı’na (BASARNAS) bağlı ekipler ve insani yardım malzemeleri, başkent Cakarta’daki Halim Perdanakusuma hava üssünden yola çıkmak üzere hazırlandı.