Dijitalleşme arttıkça iletişim masrafları azaldı

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM), araştırmasında, 2004-2021 arasındaki 17 yılda Türkiye’de hane halklarına sunulan iletişim hizmetlerinin 22 kat artarken, abone başına gelirin yüzde 30 azaldığı sonucuna ulaştı.

BETAM Türkiye’de hane halklarının bilgi iletişim teknolojileri harcamalarını analiz etti. Merkezin hesaplamayı gerçekleştirmek üzere oluşturduğu Türkiye Dijital Toplum Endeksine göre erkekler dijitalleşme hızında kadınlardan önde yer aldı.

Dijitalleşmenin en hızlı olduğu il İstanbul olurken, bölge olarak Ege öne çıktı. BETAM’ın yaptığı araştırmaya göre iletişim harcamalarının toplam harcamalar içindeki payı 2002’de yüzde 4,5 iken, 2019’da yüzde 3,6’ya geriledi.

DİJİTALLEŞME 22 KAT ARTTI

Bu zamana kadarki en kapsamlı endeks niteliği taşıyan Türkiye Dijital Toplum Endeksi’ne (TDTE) göre ise Türkiye’deki hanehalklarının 2004-2021 yılları arasında dijitalleşme yolunda aldığı mesafe 22 kat arttı.

JPMorgan’dan yeni Türkiye enflasyonu raporu: Aşağı yönlü

Artışta, dört telekomünikasyon firmasının ortalaması olarak hesaplanan abone başına aylık reel gelir, (2021 3. çeyrek fiyatları ile) yaklaşık 65 TL’den, 45 TL seviyesine düştü.

Rapora göre, reel olarak kişi başı iletişim harcamaları diğer birçok temel harcama kaleminin gerisinde kalıyor. 2002’de iletişim harcamalarının toplam harcamalar içindeki payı yüzde 4,5 iken, 2019 yılında bu oranın yüzde 3,6’ya kadar gerilediği görülüyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir