CDS krizi yaşayan Credit Suisse’ten sermaye artışı

Credit Suisse Group AG, tekrar büyük bir zarar açıklaması sonrası bankanın durumunu iyileştirmek için yatırım bankacılığı kolunun ayrılması, binlerce kişinin işten çıkarılması ve milyarlarca dolarlık bir sermaye artışını içeren yeni bir plan açıkladı.

Zürih merkezli bankadan Perşembe günü yapılan açıklamada, bir hak ihracı ve hisselerin aralarında Saudi National Bank’in de olduğu yatırımcılara satılması aracılığıyla 4 milyar frank (4,1 milyar dolar) toplamayı hedefliyor.

Plana göre Credit Suisse yatırım bankasını etkin bir şekilde dağıtacak, danışmanlık ve sermaye piyasaları işini ayıracak ve SPG işinin büyük bir kısmını Apollo Global Management ve Pacific Investment Management Co.’ya satacak.

Revizyon çalışmaları Avrupa’nın en prestijli bankalarından biri olan Credit Suisse’te art arda yaşanan büyük kayıplar ve yönetim karmaşalarının ardından kredibiliteyi geri kazanma çabaları olarak değerlendiriliyor.

Yaşanan krizi yönetmesi için göreve getirilen CEO Ulrich Koerner ve Yönetim Kurulu Başkanı Axel Lehmann bankanın yakın tarihindeki en büyük revizyonu gerçekleştirirken varlık yönetimi birimini korumakla uğraşıyor.

Koerner Bloomberg TV’ye verdiği röportajda, “Yeni Credit Suisse, 2024’ten itibaren kesinlikle kârlı olacak. Büyük sözler verip hayal kırıklığına uğratmak istemiyoruz. Amacımız bunun tam tersini gerçekleştirmek” dedi.

En büyük değişiklikler yatırım bankacılığı kısmında olacak

Yapılacak en büyük değişikliklerin önemli bir kısmı birim başkanı Christian Meissner ile yolların ayrılması ve First Boston markasının yeniden markalaşmasını de içerecek şekilde yatırım bankacılığı iş kolunda yapılacak.

Ayrılacak birim bankanın geçmişten beri güçlü olduğu danışmanlık ve kaldıraçlı finans birimini içerecek ve Ortadoğu ile bağlantılarıyla bilinen eski Citigroup yöneticisi Michael Klein tarafından yönetilecek.

Bloomberg Television’dan Francine Lacqua ile yaptığı röportajda Koerner, “Yeni Credit Suisse, 2024’ten itibaren kesinlikle karlı olacak” dedi. “Fazla vaatte bulunmak ve yetersiz teslim etmek istemiyoruz, tam tersini yapmak istiyoruz.”

Stratejik revizyon çeyreklik bazda yeni bir kayıp açıklanması sonrası varlıklı müşterilerin kaçtığı ve bankanın zor günler geçirdiği dönemde geldi.

Revizyonun 2024’e kadar maliyeti 2,9 milyar frank

Banka, 3,7 milyar franklık (3,73 milyar dolar) ertelenmiş vergi varlıklarını da içeren 4,03 milyar frank net zarar bildirirken yeniden yapılandırmanın 2024’e kadar maliyetinin 2,9 milyar frank (2,93 milyar dolar) civarında olacağını kaydetti. Credit Suisse’in dördüncü çeyrekte rekor zarar açıklaması bekleniyor.

Öte yandan bankacılık devinin dördüncü çeyrekte 2 bin 700 pozisyonu boşaltması beklenirken mevcut 52 bin kişilik iş gücünün 2025 yılına kadar 43 bine düşürülmesi bekleniyor. Bununla birlikte bankanın grubun maliyet tabanını o zamana kadar yüzde 15 veya 2,5 milyar frank (2,52 milyar dolar) düşürmesi bekleniyor.

Koerner’in revizyonu CEO Thomas Gottstein’in kısa süreli görev süresinin sona erdiği ikinci çeyrekte beklentilerin oldukça üstünde 1,59 milyar franklık (1,6 milyar dolar) bir kaybın yol açtığı üç aylık bir stratejik incelemenin sonucunda geldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir