Borsa İstanbul’da Şimşek etkisi! Düşüş kalıcı mı?

KAYNAKCNN TÜRK

AKADEMİSYEN PROF. DR. MURAT FERMAN’IN İFADELERİ ŞÖYLE;

Borsanın adeta patinaj yapması, bir ileri iki geri seyri epeydir sürüyor. Netice itibarıyla yakın bir geçmişte 10.000 sınırını geçerek tarihi rekora imza atan bir endeksten bahsediyoruz. Endeks 10.000’in üzerinde tutunmayı başarmakla birlikte, maalesef yukarı yönlü istikrarlı bir büyüme veya artış eğilimi göremiyoruz. Tıpkı altında, kriptolarda olduğu gibi. Temel nedeni hiç şüphesiz güçlü dolar. Fed’in özellikle son dönemde değişik yetkililerinin arka arkaya faiz indiriminin aleyhinde veya faiz indirimine gerek olmadığı yönündeki ifadeleri de güçlü dolar sendromunun sadece ilk günlerini yaşadığımız, 3. çeyrekte değil, 4. çeyrekte de en fazla bir indirim veya bu seneyi herhangi bir indirim olmadan kapatılabileceği yönündeki analizlere önemli zemin kazandırıyor. Bu da güçlü doların, borsalarda, kriptolarda, altın dahil olmak üzere tüm finansal varlıklar üzerinde bir baskı kurmasını sağlıyor.

Borsa İstanbul’un daha özellikli iç dinamikleri de var. Borsamız son aylarda rekor katılımcıyla, önceden tahmin edilemeyen bir büyük büyüklüğe, havuza sahip olmuştu. Bu aslında senelerdir hayali kurulan, ümit edilen bir gelişme. Çünkü Türkiye sermaye piyasalarından yükselecek. Sermayenin tabana yayılmasının en önemli platformu da hiç şüphesiz borsalar.

YIL SONU BORSADA NASIL BİR SEYİR BEKLİYORSUNUZ?

Borsa tek başına değerlendirilmesi gereken bir durum değil. Merkez bankası 3 aydan sonra 4. kez gösterge faizini aynen bıraktı. Ve geçtiğimiz günlerde de özellikle TL cinsinden mevduat getirilerinin yükseldiğini gördük. Bu da on binlerce borsa iştirakçisinin paralarını buradan çekerek bankalarda değerlendirmesini sağladı. Altının önü çok açık değil. Dolayısıyla borsada, birikimlerde de değerlendirenler altını önemli bir alternatif olarak görmezler. Kriptolarda önemli gelişmeler oluyor. Borsa kazançları eğer vergilendirilirse kriptoların önü açılır dedik. Bakan ilerleyen zamanlarda kriptoları da vergilendirme yoluna gideceğiz dedi. Dolayısıyla Kriptoların borsa karşısında vergi avantajı sağlama gibi bir durumu en azından an itibarıyla yok.

TÜRKİYE’NİN GRİ LİSTEDEN ÇIKMASIYLA BİR RALLİ BEKLENİYORDU, O RALLİ İÇİN ARTIK GEÇ Mİ?

O ralli gerçekleşmedi çünkü özellikle borsalar piyasalar söz konusu olunduğunda beklentiler önceden satın alınır. Gerçekleştiğinde satılır. Nitekim Cuma günü bu haber ortaya çıktıktan hemen sonra borsa bir tık yükseldi ama sonra bankacılık endeksinde düşüş oldu. Halbuki tam tersini belki düşünmemiz gerekir. Borsalarda genellikle yaz ayları bekle gör aylarıdır. Eylül ve Ekimle beraber özellikle bu göç sorunundaki gelişme, dezenflasyon  sürecinin nasıl bir surette, hangi ivmeyle devam edeceği de yakından takip edilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir