Aspilsan Enerji, Türkiye’nin lityum iyon pil ihtiyacının %50’sini karşılayacak

SEKTÖR HABERLERİ

Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı’nın şirketi Aspilsan Enerji Genel Müdürü Ferhat Özsoy, 1 milyar TL yatırımla hayata geçirdikleri lityum iyon silindirik pil üretim tesislerinin, Türkiye’nin robotik sistemlerden, cep telefonlarına, bilgisayarlardan, elektrikli scooter’lara tüm taşınabilir cihazlarda kullanılan pil ihtiyacının yüzde 50’sini karşılayacağını söyledi. Seri üretime Mayıs ayında başlayacak olan şirketin hedefi, yıllık 21 milyon adet pil üretim kapasitesine ulaşmak.

HANDE BERKTAN

Gündem Teknoloji programına konuk olan Aspilsan Enerji Genel Müdürü Ferhat Özsoy, lityum iyon pil üretim merkezi yatırımına dair, “Güneş enerjisinin depolanmasından, cep telefonlarımızda ve taşınabilir tüm sistemlerde kullanılan teknolojiden bahsediyoruz. Pazar payı en geniş olan pille başlıyoruz. 220 megavat yatırımla silindirik pille yani gündelik hayatta en çok kullanılan pilin üretimine başlayacağız.

Ülkemizin dışa bağımlılığını azaltacağımız ilk etap yatırımımızın büyüklüğü 1 milyar TL. Mayıs ayı içerisinde seri üretime başlıyoruz. Yıllık üretim hedefimiz, pazarın yüzde 50’sine cevap verecek bir üretim yapmak. Yıllık 21 milyon adet üretim kapasitesiyle başlıyoruz. Takibinde otomotiv sektöründe kullanılacak pilin üretimine başlayacağız. Üretim tesisimiz bunları üretecek kabiliyete sahip. Amacımız Türkiye’nin pil üretiminde tedarikçi ülke konumuna gelebilmesi. Batarya tarafında Aselsan’ın en büyük tedarikçilerinden biriyiz. Arçelik ve Telekom firmalarımızla yeni üreteceğimiz pille ilgili görüşmelerimiz devam ediyor.” dedi.

Doğal kaynaklarımızın sınırlı olduğuna değinen Özsoy, “Güneş ve rüzgar enerjisinin depolanması konusu doğal kaynakları sınırlı ve enerji maliyeti yüksek ülkeler için stratejik öneme sahip. Enerji depolanması konusunda gerekli batarya sistemlerini mevcutta üretiyoruz. Kendi pilimizi ürettiğimizde enerji depolama sistemlerinin gelişmesini sağlayacak bir unsur olacak. Kendi pilimizi üretiyor olmak bu yönden çok stratejik. Bir sonraki adımda, her evde kendi güneş enerjisinin depolanması için gerekli olan sistemlerin üretimi üzerine çalışıyor olacağız.” açıklamasını yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir