Asgari ücrete ara zammın ardından: Diğer maaşlarda da düzenleme beklentisi doğdu

Enflasyon artışı ile yılın başında alınan zam eriyince asgari ücrete ara zam geldi ve net 5 bin 500, brüt 6 bin 471 liraya çıktı. Bu zam asgari ücrete yakın ücret alan çalışanlar için bir düzenleme beklentisini beraberinde getirdi ve çalışma hayatında yeni bir hareketlilik başlattı. Bazı sendikalar işverenleri oluşan yeni şartlar kapsamında görüşmeye çağırdı.

Hürriyet Gazetesinin haberine göre, işverenlerin bir bölümü de ara zam çalışmalarını tamamladı. Asgari ücret üzerinde alan çalışanların ücretlerinde bir düzenleme yapılmazsa şu anda 7 milyon civarında olduğu belirtilen asgari ücretli sayısında otomatikman artış olacak. Bu da çalışma hayatında kıdem ve tecrübeye dayalı ücret dengesini bozucu bir etki oluşturacak. Bu nedenle de dengeleri koruyacak bir düzenleme arayışı bulunuyor.

Bazı sendikalar işverenleri oluşan yeni şartlar kapsamında görüşme yapmaya çağırdı. Görüşmelerin sonuçlarına göre bu işletmelerin atacağı adımlar belli olacak. Asgari ücretli çalışan sayısının azaltılması ve asgari ücretin ortalama ücret olarak uygulanmaması son dönemde sık sık dile getirilen talepler arasında bulunuyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işverenleri temsil eden TİSK’in Başkanı Özgür Burak Akkol’da bu çağrıyı dile getiren isimler arasında yer aldı.

Akkol, asgari ücretin açıklandığı toplantıda “Asgari ücret bir başlangıç ücreti. Esas hedefimiz ortalama ücretin artması olmalı. Bu nedenle belirlenen rakamın üzerine çıkma imkânı olan işletmelerimize, ilave atılabilecek adımları atma çağrısında bulunuyorum.” vurgusu yaptı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati çalışanlara verilen yol ve yemek ücretlerinde artışa gidildiğini söyledi. ”Yemek ücretleri 34 liradan 51 liraya, yol ücretleri de 17 liradan 25,5 liraya yükseldi.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir