2008 krizini bilmişti! Bu kez "Gelmiş, geçmiş en kötü ekonomik çöküş" uyarısı

Ünlü ekonomist Nouriel Roubini, dünyanın yüksek enflasyon, yükselen faiz oranları ve 2023’te bir durgunluktan oluşan “mükemmel bir fırtına” ile karşı karşıya olduğunu ve krizden en çok şu anda çalışan kişilerin etkileneceğini söyledi.

2008-09 mali krizini tahmin eden ilk ekonomistlerden biri olan Roubini, aylardır, 1970’lerin stagflasyonu ile 2008 borç krizinin en kötü unsurlarını birleştirecek bir dönem konusunda uyarıda bulunuyor.

New York Üniversitesi profesörü Roubini Avustralya’da ABC’ye verdiği demeçte, “Bu yıl stagflasyonist bir krizin çıkacağına inanıyorum” dedi ve gelişmiş ekonomilerdeki borç oranının 1970’lerde büyümenin yalnızca yüzde 100’ü iken şu anda özel sektör ve kamu büyümesinin yüzde 420’si olduğuna dikkat çekti.

Avrupa gaz fiyatları 18 ayın en düşük seviyesine indi

Korkunç ekonomik tahminleri nedeniyle Wall Street tarafından ‘Doktor Kıyamet’ olarak adlandırılan Roubini, görüşerini “Yani, bu durumda, örneğin petrol fiyatlarına yönelik şoklara sahip olursak, yalnızca enflasyon elde etmekle kalmaz. Yalnızca durgunluk ve stagflasyon elde etmekle kalmaz. Aynı zamanda benim büyük stagflasyonist borç krizi dediğim şeyi elde edersiniz çünkü faizle birlikte oranlar o kadar yüksek ki, o borç oranı sürdürülemez hale geldi” diye açıkladı.

Roubini, tüm bunların Fed’i ve diğer merkez bankalarını ekonomileri resesyona girene kadar faiz oranlarını artırmaya zorlayacağını öne sürdü.

Roubini “Yüzde 2’lik bir enflasyon hedefine ulaşmak için Fed fon oranının kesinlikle yüzde 6’nın üzerinde olması gerektiğini düşünüyorum. Fakat faiz oranlarını yüzde 6’ya yükseltirseniz, o zaman gerçekten sert bir iniş yapacaksınız.” ifadelerini kullandı.

Ekonomiste göre bu, hisse senedi piyasalarında sert bir düzeltmeye, tahvil getirilerinin yükselmesine, özel sektör borcu için kredi marjlarının genişlemesine ve sonunda ciddi mali sıkıntıya yol açacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir